Nya insikter till morgondagens allergitester

Genom att anlita studenter från Uppsala universitet fick Thermo Fisher Scientific nya insikter för vidare utveckling av sin produktion av svårframställda proteiner till morgondagens allergitester. 

Det är i regel proteiner i ämnen som t.ex. pollen, födoämnen och pälsdjur vi är allergiska mot. Proteiner är viktiga både inom läkemedels- och livsmedelsproduktion och det har drivit utvecklingen för att kunna isolera och producera enskilda proteiner för kommersiellt bruk, t.ex. för utveckling av allergitester. Vissa proteiner är lätta att framställa och använda medan andra är svåra. I det här projektet tog en grupp studenter fram underlag för nya metoder för att framställa svåruttryckta protein.

– Studenterna presenterade ett antal nya relevanta expressionssystem som vi kommer att titta närmare på, berättar Maria Murby, Manager Allergen Component Development som arbetar på Thermo Fisher Scientific, ett multinationellt företag som bland annat utvecklar blodtester för diagnos av allergi och autoimmuna sjukdomar.

– För oss har det varit värdefullt att få tillgång till en grupp studenter som med uppdaterade kunskaper ser över nya möjligheter för oss att jobba med vår produktion av allergena proteiner, menar Maria.